dijous, 12 de febrer del 2015

Ensenyar-ho tot

Al llarg del temps per burro que sigui un, a costa de ser-hi cada dia, veure’n de tots colors i trobar solucions vàries, agafa l’experiència, que al mateix temps t’insinua  l’edat que tens.
Amb aquesta capsa plena d’experiència, el més lògic és poder-la anar buidant a qui ha de continuar amb les cada cop més escasses jornades laborals.
No és que em vulgui jubilar ni molt menys, em queden quasi quinze anys per treballar encara,  però si que és veritat, que mai amb els trenta cincs anys a la feina he tingut un aprenent. Abans, perquè havia tingut al meu càrrec fins a cinquanta treballadors i evident-ment no hi havia temps per gaire res. Ara en l’estat actual, ningú agafa a gent sense experiència, doncs el que es demana  des del primer dia són resultats i eficàcia. 
Tota la vida havia existit la figura de l’aprenent, jo mateix ho havia estat. Ara no és rentable, potser d’aquí uns anys  haurà de ser-ho per força. Hi han coses que només s’aprenen a peu del canó, jo tinc ganes de començar a buidar la capsa, però no és possible. 

12 comentaris:

jpmerch ha dit...

En quinze anys, encara hauràs d'aprendre moltes coses.

Carme Rosanas ha dit...

Tornaran els aprenents.. Potser sí, per força, segur que tindran un altre nom més sofisticat. A alguns ja els diuen becaris...

Sergi ha dit...

Al final moltes de les coses que es feien abans acabaran tornant. El fet de reinventar-nos fa que tornem al passat per buscar solucions a models que ja caduquen. Potser aquells van caducar també, però amb una nova situació, poden tornar-se a fer vigents. Potser ara no li diran aprenent, però sí persona en pràctiques, i això ja existeix. I creu-me, aquests no cobren massa més del que cobraria un aprenen, si és que cobren. No sé si podries plantejar-ho, és cert que enlloc s'aprèn millor que fent les coses al costat d'algú que en sap, però també avui s'estudia més específicament cada disciplina, no són tan generals.

Algun cop he tingut algú aprenent al meu costat i m'ha agradat, la veritat. I això que no tinc ni de bon tros tanta experiència com tu! És genial poder transmetre el coneixement.

M. Roser ha dit...

Estic d'acord amb tu, és una pena que hagi desaparegut la figura de l'aprenent, ja que era una bona manera d'adquirir formació en l'ofici que havien escollit...Ara molta teoria però poca pràctica!
Bon vespre, Joan.

Joana ha dit...

Crec que per el jovent, sobre tot, és una etapa important.
Jo vaig ser aprenenta, i m'ha servit per tota la vida, encara que no treballo del ue vaig apendre, tinc un ofici.
Ens queden, si fa no fa, els mateixos anys... :)

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

És una llàstima que la figura del aprenent hagi desaparegut. Recordo l'època en que jo ho vaig ser i si també es cert que no treballo d'allò si que també ho és que encara m'hem recordo del que vaig aprendre.
El meu pare sempre m'havia tingut, entre ells el que ara es el meu marit i ell en segueix tenint poder pel tipus de feia que fam no ho sé...

xavier pujol ha dit...

Sóc dels que va entrar al món laboral fent d'aprenet.
Tret d'algun encarregat poca-solta, valoro molt positivament aquella etapa. Hi vai aprendre un ofici. I moltes altres coses.
La figura de l'aprenent ha desaparegut.
Els poca-soltes perviuen en tots els oficis i carreres.

Teresa Duch ha dit...

No buidis la capsa, Joan, que encara que et pesi té molt de valor.
Jo treballava en una empresa on tothom arribava ensenyat. Tant que molts es pensaven que en sabien més que els que hi érem.
No vaig entrar d'aprenenta, però vaig haver d'aprendre molt abans de saber-ne.

Glo.Bos.blog ha dit...

Et dono la raó, per moltes coses fa falta experiència i la experiència no s'aprèn d'un manual. Molta teòrica i poca pràctica.
Per això a vegades ve cada "tècnic" a fer reparacions que donen ganes de fer-los fora a puntades de peu.

Elfreelang ha dit...

suposo que saps que els aprenents d'ara són els nois i noies i de vegades més grans que fan pràctiques professionals dins el seu cicle formatiu ( abans es deia FP) no es ben be el mateix però s'hi assembla

Relatus ha dit...

Aprenents per aprendre i tenir l'oportunitat de quedar-se i ascendir dins l'empresa. De vegades posen l'etiqueta d'aprenents amb l'objectiu de pagar menys i poder acomiadar amb impunitat.

Ada ha dit...

L'experiència és molt valuosa, i s'ha de respectar encara més, però sí que és veritat que si no es dóna l'oportunitat d'aprendre als que comencen, poc farem!