divendres, 13 de gener del 2012

Tot inclòs.......


No en sóc usuari, de moment i per el que sembla em costarà, però una conversa amb un restaurador de Canàries em va fer pensar en el problema que genera per l’economia del país.
Segons ell explicava, les companyies aèries emplenen l’illa de turistes tot l’any, però amb un tipus de turista que no gasta res, ve amb tot inclòs. Arriba a l'aeroport, de l'aeroport a l'hotel amb bus, de l'hotel a la piscina, de la piscina al menjador, del menjador a l'hotel i de l'hotel tornem a la piscina...fent un recorregut cíclic durant els dies que hi són.
Després surten les estadístiques de que hi ha una ocupació hotelera del vuitanta per cent, però els restaurants son buits, no es lloguen cotxes i les botigues no venen el que seria normal. Amb això resulta que el màxim benefici se l'emporta el touroperador que és qui fa que l’hotel rebenti els preus si vol tenir gent, i les companyies aèries paguen perquè els omplin avions. 
Amb tot això, els diners que realment es gasten els turistes britànics i alemanys, que són els més adeptes al joc, no es queden al país nostre, si no al del touroperador.
Per sort encara hi ha gent, sobre tot de la península, que fa el que tothom hauria de fer, comprar uns bitllets, llogar un cotxe, una habitació d’hotel i de tant en tant assentar-se a un bon restaurant a gaudir de la gastronomia autòctona que no té res a envejar a qualsevol altre. Es gastarien alguns diners més, d’acord, però la qualitat del turisme i la economia del qui s’hi dedica, bé que ho valen.
Apart em va deixar molt content quan ens va dir que no mereixíem els catalans la fama de garrepes que tenim, doncs segons ell són qui es deixen els diners al seu restaurant. En el meu cas no va ser així, massa aviat per dinar i la ruta havia de continuar. Però el tinc apuntat per la propera.

20 comentaris:

Catalina Cerdó ha dit...

A Mallorca ens passa el mateix, Garbí... el tot inclòs fa molt de mal!
Bon cap de setmana! Són divendres! :)

El porquet ha dit...

Doncs jo no conec altra manera de viatjar que curran-te el viatge des de les beceroles. Ruta, transport, bitllets, allotjaments, menjars, sortides, etc

De fet, gairebé m'ho passo tan bé preparant el viatge (amb il·lusió) que fent-lo!

Clidice ha dit...

Mai viatjo amb touroperadors, els viatges cal currar-se'ls i treballar amb empreses del país. Sobretot si es va a llocs considerats com del Tercer Món, és importantíssim treballar amb la gent del país. Fas el turista i dones un cop de mà.

bajoqueta ha dit...

Com sempre i en molts sectors hi ha algú que s'emporta els diners i no arriben aquí han d'arribar :(


365 contes
Terra de llibres

Joan ha dit...

Doncs serem garrepes, però pel món només et trobes catalans, i més rarament potser algun vasc i algun madrileny. Res més.

Això de viatjar amb tot tancat no fa per mi, que més que fer turisme crec que és anar de museus. Un s'ha d'implicar, caram.

Alba ha dit...

Si les touroperadores ho oferten és perquè saben que hi ha gent que ho comprarà, no?
Suposo que hi ha gent de tot. N'hi ha que busquen anar a qualsevol lloc i oblidar-se de que tenien una vida estressada, i d'altres que preferim escollir detingudament el destí, estudiar que podrem visitar, quines caminades podrem fer, que es podrà fotografiar... I sí, potser gastarem més diners, però també estarem més satisfets i haurem ajudat a aquesta economia que tant xunga està....

Anna ha dit...

Es ben bé com ho dius! Aquí a Suècia està plè de gent que se'n va ales Canàries quan arriba el mal temps i ho fan amb touroperadors i charters, all inclusive... Trist, molt trist. Només hi van pel sol i no surten de l'hotel. Jo mai havia vist preus tan barats per anar a Canàries com els d'aquí, i això que està a 7 hores de vol!

Sergi ha dit...

Tot depèn del tipus de turisme que busquis. Com tu dius, nosaltres preferim un altre tipus de turisme, no de relax total i no moure'ns d'un lloc, sinó de voltar una mica, i sobretot tastar la gastronomia del lloc. Però sembla que hi ha països que entenen les vacances d'una altra manera, i naturalment hi ha gent que se n'aprofita. I a Canarias, un lloc amb una climatologia privilegiada, pots comptar.

Assumpta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Assumpta ha dit...

Jo puc viatjar poc. Bé, actualment gens... Però quan podia (i quan podré, que jo sóc optimista de mena!) m'agradava moltíssim preparar-ho tot jo! :-))

Anava a una agència de viatges pel tema vol i hotel-base... i res més.

Per exemple, fa sis anys vàrem anar a Amsterdam. D'alli vàrem fer, pel nostre compte, amb tren, excursions a Almaar, Haarlem, Marken, Volendam, Rotterdam, Den Haag... D'acord que no anàvem a grans restaurants o el pressupost es disparava, però recordo un esmorzar mooolt divertit (per una pifia meva parlant anglès) a Haarlem, un dinar i un sopar a Rotterdam, un local molt curiós, gran i de forma rodona a Den Haag... i per Amsterdam, diferents cafeteries, llocs de plats combinats, cerveseries...

Caminar pels carrers, passejar, fer un refresc aquí, comprar un petit record allà... És maco :-))

Carme Rosanas ha dit...

Quines maneres de viatjar més tristes té la gent!

Jo no sóc massa viatgera, però si hi ha alguna cosa que m'agrada dels viatges, és poder anar sobre la marxa, cap aquí o cap allà o quedar-te més del previst en algun lloc.

cantireta ha dit...

Acabes tenint malsons amb el menú del menjador, i els cambrers te fan a filets mentre dorms... No, val més pensar, que per això ens van donar el cervell.

magazine.cat ha dit...

Hola Garbi, primer que res desitjar-te un bon any a tu i als teus, ja tenia ganes de tornar agafar el fill.
Estem en dies difícils i les peles no donen per fer segons el que, però jo quan vaig a visitar algun lloc m'encanta veure, viure i degustar si no puc, prefereixo esperar millors temps.

jomateixa ha dit...

Jo també viatjo poc, potser per això m'agrada organitzar-me i veure, aprendre i gaudir de totes les novetats.

Yáiza ha dit...

Jo entenc que, precisament les illes Canàries, per molts turistes el nord d'Europa, són simplement un racó de sol i platja, i l'únic que volen és això: relax, sol i platja. Cap interès en conèixer el lloc, cap interès en visitar pel seu compte més enllà de l'estrictament obligatori que ve en el pack, cap interès per descobrir racons amagats o aventurar-se a un restaurant.

Crec que per nosaltres és diferent. Sol i platja ja en tenim al nostre litoral, i encara que potser fugim a Canàries fora de l'època d'estiu buscant una mica de caloreta, hi anem amb un interès. Almenys, els catalans tenim fama de ser molt viatgers i estar sempre per tot arreu ficant el nas!! O algun cop heu anat de vacances sense trobar altres catalans?

A mi m'agraden, les Illes Canàries! De moment, en conec 3,... espero seguir ampliant!

Elfreelang ha dit...

No anem bé no...ara entenc que no s'aturi la cosa del volcà al voltant de Hierro....el mar protesta! vol els calers!

Anònim ha dit...

Jo fins aquest estiu, mai havia anat "tot inclòs"; i tot, tot, tampoc hi era...

rits ha dit...

Mai he viatjat en un tot incòs, i crec que no em va i no crec que en faci us mai. M'agrada conéixer la gent, la manera de cuinar....

Xò aquest mateix tipus de turisme que denuncia el restaurador és el que fan molts turistes espanyols a República Dominicana o Mèxic, o molts alemanys i anglesos a Pucket, Thailandia. És un turisme global, una manera diferent de fer turisme.

Evidentment que no és el desitjable, a mi no m'agrada, xò si s'esten, és que hi ha molta gent que si que li agrada.

Xò em pregunto, xq e restaurador enlloc de queixar-se i maleïr, no fa alguna cosa per adaptar-se? vull dir que pot oferir packs, descomptes als hotels i tard o d'hora alguns voldran sortir, i més tenint en compte que sortir de lhotel a les Canàries no és com pot passar a Rep Dominicana on la diferència entre el paradís i el no res és a tocar.

I si, els turoperadors es queden els diners, xò segur que tb hi ha turoperadors dels nous rics espanyols que han fet la primera pela al Carib.

I no defenso aquest turisme, simplement que cal buscar noves vies, xq si hi ha tanta oferta, és que a molta gent li agrada.

montse ha dit...

M'agrada planificar el viatge per després poder improvisar.

Anna Griera ha dit...

Això dels viatges amb tot inclòes són una vergonya. Jo en vaig fer un pel viatge de fi de curs de la universitat i me n'arrepenteixo molt. Sí que t'ho passes bé amb els amics i això però no et familiaritzes gens amb la cultura, els llocs tipics i la gent del país. Crec que s'ha d'evitar sempre. per fer això no fa falta viatjar, seria el mateix que anar a un hotel de, per exemple, Lloret i passar-se el dia de la piscina al menjador. Jo crec que mai més viatjaré així. En fi, un altre engany més: 80% d'ocupació als hotels. té gràcia, la cosa...
i per cert, m'encanta sentir que els catalans no som garrepes.