diumenge, 19 de setembre del 2010

Temporada alta

Si, ha arribat el temps de figues, aquesta fruita tant complicada. Que perquè?, doncs perquè segons he llegit jo, home que li agrada saber que menja, aquest fruit de forma anomenada siconi, de la família del ficus, no és un fruit, sinó que és un conjunt de fruits que es comuniquen amb l’exterior mitjançant un conducte basal anomenat ostíol. Complicades les figues. Tenen la particularitat de que a la maduresa s’arruguen, cosa que no els treu gust sinó que les fa encara més gustoses, doncs augmenta la seva concentració de sucre. Així doncs una figa jove té un 80% d’aigua i un 20% de sucre, que a mesura que avança la seva edat acaba amb un 50% de sucre i un 20% d’aigua. Té tota mena de vitamines A B1 B2 B3 i C, també disposa d’un ferment digestiu a base d’àcid cítric i àcid màlic ( si, si, màlic) a més de ser rica en fibres i minerals ( en algunes varietats seda i or). En l’antiga Roma es donaven als qui participaven en els jocs olímpics, per donar-los energia, en canvi ara als esportistes d’elit, no els hi deixen tastar quant estant concentrats, tot i que se sap que d’amagat les consumeixen. Son adictives, i ho saben. Sempre han estat considerades un gran aliment perquè immediatament desprès del seu consum, un ja es troba molt millor, d’aquí ve l’expressió de: tantes figues que es podreixen i tants ocells que passen gana, que ens demostra el seu valor i la poca gràcia que fa que es malmenin sense haver-les consumit ningú. De la seva comercialització millor no en parlem. De les diferent varietats tals com, coll de dama, paratjal, figaflor, bordissot.......jo, sincerament em quedo amb les de tot l’any, les del Papiol ...;)

Si en teniu a casa consumiu-les i deixeu que les consumeixin, n’hi ha per tothom i són d’allò més bo. Bon apetit!!!!

18 comentaris:

khalina ha dit...

caram quina foto!
El meu sogre ens en porta de l'hort i estan ben bones

lisebe ha dit...

jajaj em fa molta gràcia perque avuí em estat a l'hort de casa de la meva mare hi hem agafat unes quantes figues...

Que bones!!! oi????

Petonets i bon començament de setmana

Unknown ha dit...

Nyam! No sabia tot això de les figues. El que sí que sabia és que són bones. Jo fa dies que n'he encetat la temporada, demà me'n porto per esmorzar un parell de coll de dama...

Carme Rosanas ha dit...

Ui, a mi m'encanten! aquesta temporada ja n'he menjat unes quantes vegades. Boníssimes!

kweilan ha dit...

A mi també m'agraden! I estic d'acord amb tu...s'han de consumir perquè a més donen molta energia. Bona setmana!

Anònim ha dit...

Mira que mai n'he menjat perquè no m'han atret, però si tenen tantes vitamines i són tan bones, m'ho hauré de plantejar!

Sergi ha dit...

No és una fruita que m'entusiasmi, però sí que sé que els botànics tenen moltes collonades amb això del que són fruits i el que no. Passa el mateix amb les maduixes. T'ho dic perquè em van obligar a estudiar-ho!

RaT ha dit...

... je je je je... ai com t'escolti la Candela (assessinada)!!!

Si en són de bones i dolces, les figues!!!

Anònim ha dit...

I després e menjar-les (talment com les maduixes), si us plau, tingueu cura de les vostres dents i passeu-vos el fil dental o bé l'irrigador dental.

Salut!

Onze de setembre.
INDEPENDÈNCIA!

Anònim ha dit...

Bones Garbí, comencem bé la setmana! Jo si s'han de menjar, menjo alguna, però no és la meva fruita preferida... T'ho diu, un figuerola.
Com gairebé sempre, ets tu qui em desperta el primer somriure, gràcies.

Marta ha dit...

Joan
jolines aquet cap de setmana deu haber sigut d'allo mes profitos per molta gent.
Mira jo com que em llevo distreta, nomes me quedat amb una frase, que de fet es la que resumeix tot l'escrit(sensa desmereixa la resta...)
"Tantas figues que es podreixen i tant ocells que passan gana".
Apa siau, bon dilluns
petonets

rits ha dit...

m'encanten les figues!
i amb pa amb tomàquet i pernilet del bo,..mmmmm,... això si, calòric a més no poder, però que n'està de bo!

Agnès Setrill. ha dit...

Només m'agraden esporàdicament, si sóc sota la figuera me'n menjo i les trobo molt bones, però no a la taula, ni sortides de la nevera, i menys de la botiga.

_MeiA_ ha dit...

jajajaja
les del Papiol?
Aquelles que són vermelles per dins i peludes pel bol? jajjaja

No ets pas tonto no...

JAJAJAJ m'has fet riure!

GAIA ha dit...

A mi m'agraden d'allò més i si les pots agafar directament de l'arbre encara les trobo més sabroses.

Striper ha dit...

A la cuina tinc una bona plata per menjar de casa del sogre, al'habitació un altre per gaudir i menjar també de casa del sogre...

Eli ha dit...

Aix!! A mi em fa al·lèrgia!!!
Coi de figues...! I mira que diuen que "de lo que se come se cria...", però no puc fer bromes d'aquestes jo, que encara hauré d'anar corrent a urgències!

:-D

Rita ha dit...

M'encanten! Però engreixen i en menjo poquetes... :P