divendres, 13 de novembre del 2009

La primera vegada

Sé que es molt, esperar tots aquests anys sense haver-ho fet, potser culpo a les circumstancies o no haver conegut la persona adient per entrar en joc, el cas és que ara puc dir que, a partir d’ara ja no serà la meva primera vegada i que espero repetir sovint, tantes vegades com pugui.

El fet de conèixer gent virtualment, hem va donar l’oportunitat d’assistir a la presentació d’un llibre a prop de casa, concretament a la llibreria 22 de Girona, on en un petit acte amb poca gent amb un ambient quasi familiar, la escriptora Assumpta Montellà ens va presentar el seu darrer llibre, Contrabandistes de la Llibertat.

Es molt gran el treball fet per l’autora, costós, per el fet de que queden pocs testimonis dels fets i de tractar amb gent molt gran, als quals no els hi agrada obrir ferides antigues que mai es curaran. Una tasca amb data de caducitat, doncs amb pocs anys no en quedarà cap per explicar la duresa, la por i el perquè de tot el que va succeir.

Durant la xerrada, amb moments molt emotius, amb la presencia de fills i nets d’algun protagonista, em va fer entendre la injustícia viscuda per alguns, la pèrdua de vides envà, el sacrifici mai pagat d’algunes persones i un llarg etc, que fa que t’adonis que ara per ara no cal que ens queixem tant, perquè estem a la glòria comparat amb els nostres avantpassats, de fa tant poc temps.

Totes les obres tenen el seu costat bo i el seu costat dolent. Com a bo, vull destacar el relat fet amb l’ànima, que et fa arribar al lloc, la llarga recerca de la escriptora per arreu del món i les llargues converses per tal de que no semblessin interrogatoris i per portar-nos un gran relat. Del costat dolent, només puc anomenar el fet de que realment va passar, no es fictici, es real, molts ho van patir i pocs ho varen poder explicar.

La meva primera vegada va ser, bona, molt bona, tant que només hem queda recomanar-vos el llibre, que si el llegiu, quan passeu per alguna de les zones dels fets, veureu en la vostre imaginació les ombres d’aquells herois.


13 comentaris:

Striper ha dit...

prenvc nota de la recomanació.

zel ha dit...

I jo, perque no me'n vaig assabentar? M'ho apunto!

kweilan ha dit...

Jo també prenc nota del llibre.

assumpta ha dit...

Recordar-ho per a no oblidar les vides de tots aquells que mai més van tornar i per a explicar-ho als que d'aquí un temps no coneixeran els fets.
Prenc bona nota.

Azu ha dit...

doncs jo miraré d'apuntar-me la propera vegada que m'assabenti d'un acte d'aquest estil

una calida abraçada Garbi

Anònim ha dit...

Celebro que t'agradés; demà nosaltres "in situ".
Bon cap de setmana.

Carme Rosanas ha dit...

Val la pena apuntar-se a aquestes coses. I m'apunto el llibre també.

Jordi ha dit...

Merci! La memòria història mai s'ha de deixar de banda!

Pep ha dit...

M'apunto el títol del llibre.
Crec que els fets històrics que han marcat el nostre destí s'han de recordar sempre, sempre, sempre.

rits ha dit...

apuntat!

Thera ha dit...

Me l'apunto, i tant!

Eva ha dit...

Jo no he assistit mai a una presentació .... però si tinc l'oportunitat... l'aprofitaré...
Salut!!!

GEMMA ha dit...

Gràcies Joan per la recomanació, la tindré present, segur que és interessant de llegir.