diumenge, 21 de juny del 2009

S'acosta........... la nit de Bruixes


Hem entrat a l’estiu i amb ell ens arriba la festa del solstici , una nit per les festes i reunions familiars i d’amics , per fer gresca i passar-ho bé .Però que en sabem de la també anomenada Nit de les Bruixes i que sembla que no queda clar el seu origen , doncs ve de temps remots i sembla que el que es celebra es la nit més curta de l’any . Una de les coses que va quedar aquí es que en la època franquista la varen voler prohibir per ser considerada una festa pagana , que no era digne del cristianisme . Per sort la gent va continuar fent la seva , encara que moltes vegades d’amagat .Per els més crèduls amb mitologia , es la nit en que surten les dones d’aigua, aloges o gojes, encantades, païtides o nimfes de llacs són éssers de la mitologia catalana , éssers femenins que habiten als indrets d’aigua: els estanys, els torrents i salts d'aigua, les fonts boscanes, els gorgs i les deus, les grutes humitoses amb degotalls de pedra, on hi ha corrents d’aigües i llacs de cristall subterranis. Prenen forma de belles donzelles, d’ulls blaus overd maragda, de llargues cabelleres daurades, tons d’aram, o pèl-roges fulgurants als raigs del sol o a la llum de la lluna, destrenades, que els cascadegen fins als peus. Hi ha qui assegura d’haver-ne vist d’alades, com papallones o espiadimonis. Van nues o amb tuls transparents volàtils o atrapats a les belles formes del seu cos o amb túniques molt blanques o d’or empal·lidit. Són semblants a les dones humanes, però la seva natura és menys corpòria, més lleu: poden aparèixer i desaparèixer en un moment. Són joves i no hi ha temps ni tara que les faci envellir; tanmateix són mortals, bé que arriben a viure més enllà de mil anys.Es creu també que l’amoreta només surt aquesta nit i que va disparant a la gent amb arc i fletxes per enamorar-los. També s’explica que es passeja la Dama Fortuna, cavalcant sobre una roda o un carro alat. Qui la vegi tindrà sort assegurada per tot el que li resti de vida. I són força evidents els efectes de la pols que fa casa que alliberen els arbres del bosc per aquesta nit, però només si a un li cau la del sexe adequat, perquè si li cau la pols de l'altre sexe llavors tindrà el casament més desventurat que es pogués desitjar a un enemic.També es creu en la propietat de les herbes recollides aquesta nit , doncs com diu el refrany : Les herbes de Sant Joan tenen virtut tot l’any.Tant li fa el que podem creure el cas es que podem gaudir d’una bona revetlla de sant Joan entre amics i familiars .

Feu molta bondat tots plegats i per els qui ho necessiteu sortiu al carrer a veure si us enxampa l’amoreta i us clava una bona fletxa , per els que ja la tingueu clavada .......divertiu-se junts fent-vos mútuament feliços .

10 comentaris:

Thera ha dit...

Una nit misteriosa...no en va, des de fa uns anys anem a veure La nit de les dones d'aigua, concretament a Sant Joan Les Fonts, un espectacle molt bonic sota el pont romànic. Preciós...

sargantana ha dit...

son llegendes que m'encanten
bado boca com una nena petita...jejejjej

Striper ha dit...

Es que ja ho diuen que es una nit magica.

_MeiA_ ha dit...

M'ha encantat aquesta entrada. La veritat és que si que st. Joan té un punt màgic. Estaria bé trobar algun ésser d'aquests, jejeje. En porto un de tatuat, ja que m'encanten aquests temes.

On anireu a passar el St. Joan? Nosaltres anirem a menjar la coca de sant Joan a la platja de Platja d'Aro, fent com un tipus picnic. I així aprofitarem per mirar els focs artificials que hi fan, diuen que són bonics.

Un petonàs!

Garbí24 ha dit...

Meia: son molt espectaculars els de platja d'aro igual que els de palamos , si vols un consell posat a on vegis l'aigua del mar , doncs els que tiren dins l'aigua son espectaculars .
Nosaltres tenim un sopar d'amics i familiars .......a la fresca .

Els del PiT ha dit...

Una nit que tu celebraràs especialment, punyeteru!
;-)

Anònim ha dit...

A gaudir-la!!! Que és un nit curteta i podem veure com surt el sol a trenc d'alba.
Felicitats!!!
(;-)

Agnès Setrill. ha dit...

Bon solstici garbi24!!!

helenna ha dit...

Un post molt maco. Bona revetlla i felicitats!

sargantana ha dit...

ja he pasat a comentar abans, pero ara m'ha semblat descubrir que es el teu sant.
ving a deixar.te uns petons i els meus millors desitjos..
que siguis feliç....
;) angels